Ιστορία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας

Η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1969 από 28 διακεκριμένους Έλληνες ιατρούς, παθολόγους, ογκολόγους, χειρουργούς και μικροβιολόγους. Η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με αποστολή την πρόοδο της Ελληνικής Ιατρικής Επιστήμης στο πεδίο της Χημειοθεραπείας. Αυτό επιτυγχάνεται:

Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας είναι ο καθηγητής Γεώργιος Κ. Δαΐκος. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από 7 (επτά) μέλη: τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία και τρία επιπλέον μέλη.

Το 1985, η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας ίδρυσε το Αμφιαράειο Ίδρυμα Χημειοθεραπευτικών Μελετών (ΑΙΧΜ), ένα μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα, υπό την εποπτεία των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών. Το ΑΙΧΜ ασχολείται με την πρόοδο της επιστημονικής γνώσης στην Ιατρική, όπως και με την χορηγία υποτροφιών σε νέους ιατρούς για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, χρηματικά βραβεία για έρευνα στο πεδίο των Λοιμώξεων, όπως και οικονομική βοήθεια σε νέους ιατρούς προκειμένου να συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.

Η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας ίδρυσε και υποστηρίζει πέντε (5) Ομάδες Εργασίας:

  1. Ομάδα Εργασίας για την Σήψη (ιδρυτικό μέλος της “Global Sepsis Alliance”), υπεύθυνος Ευάγγελος Γιαμαρέλλος-Μπουρμπούλης
  2. Ομάδα Εργασίας για την Μικροβιακή Ενδοκαρδίτιδα, υπεύθυνοι Άγγελος Πεφάνης, Ευθυμία Γιαννιτσιώτη
  3. Ομάδα Εργασίας για τις Λοιμώξεις των Οστών, υπεύθυνος Αντώνης Παπαδόπουλος
  4. Ομάδα Εργασίας για τις Λοιμώξεις στη ΜΕΘ, υπεύθυνοι Ελένη Γιαμαρέλλου, Γαρυφαλλιά Πουλάκου
  5. Ομάδα Εργασίας για την Εφαρμογή της «Επιτήρησης των Αντιβιοτικών» τόσο στα Ελληνικά Νοσοκομεία όσο και στην Κοινότητα, υπεύθυνη Ελένη Γιαμαρέλλου

Η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας έχει οργανώσει πολλαπλά Επιστημονικά Σεμινάρια και Ημερίδες με αντικείμενο τη Μικροβιακή Αντοχή στα Αντιβιοτικά, με διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται διακεκριμένοι Έλληνες Επιστήμονες, όπως και Καθηγητές από τις ΗΠΑ (G. Eliopoulos, S. Finegold), την Μ. Βρετανία (J.D. Williams), την Ολλανδία (J. van der Meer), την Ισπανία (X. Garau), την Ιταλία (G. Cornaglia και J.M. Rossolini).

Η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας έχει οργανώσει τα ακόλουθα Συνέδρια, Ημερίδες και Σεμινάρια:

  • 8ο Διεθνές Συνέδριο Χημειοθεραπείας, Αθήνα, 1973 (~1000 σύνεδροι)
  • 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Χημειοθεραπείας, Ρόδος, 1984 (~3500 σύνεδροι)
  • 1ο Ελληνικό-Βρετανικό-Σκανδιναβικό Συνέδριο Αντιμικροβιακής Χημειοθεραπείας, Αθήνα, 1987
  • 2ο Ελληνικό-Βρετανικό-Σκανδιναβικό Συνέδριο Αντιμικροβιακής Χημειοθεραπείας, Σιθωνία, Χαλκιδική, 1989
  • 8ο Μεσογειακό Συνέδριο Χημειοθεραπείας, Αθήνα, 1992 (3000 σύνεδροι)
  • 4ο Ελληνικό-Βρετανικό-Σκανδιναβικό Συνέδριο Αντιμικροβιακής Χημειοθεραπείας, Λεμεσός, Κύπρος, 1993

Επιπλέον η Ομάδα Εργασίας της Σήψης που αριθμεί ~300 μέλη και >65 συνεργαζόμενα Ερευνητικά Κέντρα (ΜΕΘ, Παθολογικές και Χειρουργικές Κλινικές) έχει δημοσιέυσει στον διεθνή τύπο (2015-2019) 56 εργασίες και έχει οργανώσει τα ακόλουθα Συνέδρια και Επιστημονικές Ημερίδες:

  • 4ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Λοιμώξεις της Αιματικής Ροής (Blood-stream), Αθήνα, Μάιος 2010
  • 5ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Λοιμώξεις της Αιματικής Ροής (Blood-stream), Λεμεσός, Κύπρος, Νοέμβριος 2012
  • Σεμινάριο Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων ECCMID «Επείγοντα θέματα στους κριτικά πάσχοντες ασθενείς με λοιμώξεις», Αθήνα, Ιούνιος 2013 (110 σύνεδροι)
  • 6ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Λοιμώξεις της Αιματικής Ροής (Blood-stream), Βραυρώνα, Ελλάδα, Ιούνιος 2015
  • 4 Ελληνικές Επιστημονικές Ημερίδες με αντικείμενο την Σήψη όπως και 4 αντίστοιχα Ενημερωτικά Δελτία

Αίτηση εγγραφής νέου μέλους

Με την παρούσα αίτηση δηλώνω την επιθυμία μου να εγγραφώ μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας (ΕΕΧ) και εξουσιοδοτώ το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) να καταγράψει τα προσωπικά μου δεδομένα και να μου αποστέλλει τακτικές ενημερώσεις/αλληλογραφία για τις δραστηριότητες της εταιρείας. Αποδέχομαι ότι η συμμετοχή μου ως μέλους της ΕΕΧ ισχύει από τη χρονική στιγμή που θα λάβω την επίσημη επιστολή αποδοχής μου ως μέλους από το ΔΣ της ΕΕΧ.

Μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας που εισηγούνται υπέρ της εγγραφής του υποψηφίου.
Υποβολή βραχέος βιογραφικού (υποχρεωτικό)